Home » Wat is Crossfit? Dé Voordelen & Verschillen Met Traditionele Fitness
wat-is-crossfit

Wat is Crossfit? Dé Voordelen & Verschillen Met Traditionele Fitness

Crossfit. Het wordt steeds populairder, maar wat is het eigenlijk? Crossfit bestaat al jaren, maar het heeft de laatste jaren pas flink terrein gewonnen. Het is vergelijkbaar met traditionele fitness en krachttraining, maar er zijn veel verschillen. De één vindt het beter dan fitness, de ander vindt crossfit leuker.

Om de verschillen te weten en te ontdekken wat crossfit is moet je deze blog lezen. Ook lees je welke voordelen crossfit heeft voor je gezondheid.

Wat is crossfit?

Crossfit is een populaire, relatief jonge en intense vorm van functionele fitness waarbij elementen van traditionele krachttraining, cardiotraining, gymnastiek en high-intensity interval training (HIIT-Training) worden gecombineerd. Het doel van Crossfit is om de algemene fitheid, fysiek en prestaties te verbeteren.

De nadruk ligt vooral op gevarieerde training, op hoge intensiteit en met functionele bewegingen en oefeningen. Hieronder staan nog een aantal kenmerken van crossfit:

  • Gevarieerde en afwisselende trainingen: crossfit-workouts bevatten een breed scala aan oefeningen en bewegingen. Aan variatie en afwisseling geen gebrek. De variatie helpt bij het ontwikkelen van veelzijdige fysieke vaardigheden en zorgt ervoor dat je niet snel je plateaus bereikt (dat je progressie blijft boeken).

  • Functionele bewegingen: crossfit richt zich op bewegingen die nuttig zijn in het dagelijks leven, zoals tillen, duwen, trekken, rennen en springen. De bewegingen zijn dynamischer dan bij traditionele krachttraining (fitness). De nadruk ligt op het verbeteren van de algehele fysieke vaardigheden en kracht. Niet op specifieke spiergroepen. Crossfit maakt vaak gebruik van samengestelde oefeningen, ook wel compound oefeningen genoemd.

  • Trainen op hoge intensiteit: crossfit-trainingen zijn vaak kort maar zeer intens. Ze zijn ontworpen om deelnemers uit te dagen om tot het maximale te gaan en alles uit zichzelf te halen. Tijdens deze intensieve trainingen gaat de hartslag en ademhaling omhoog, wat bijdraagt aan een betere cardiovasculaire conditie.

  • Groepstraining: een groot voordeel van crossfit is de algehele sfeer en het feit dat je samen traint met anderen. Crossfit “gyms” bieden vaak groepstrainingssessies, waarbij deelnemers samen trainen en worden aangemoedigd door coaches en mededeelnemers. Dit kan een boost geven aan je motivatie en doorzettingsvermogen.

  • Competitieve elementen: crossfit heeft ook een sterke competitieve cultuur, en veel deelnemers meten hun prestaties en voortgang door middel van scores en ranglijsten. Dit is een goede motivatie om jezelf uit te dagen en te verbeteren. Er worden ook vaak crossfit-wedstrijden georganiseerd. Zowel regionaal, landelijk als mondiaal.

  • Gerichtheid op techniek: Techniek en veiligheid zijn belangrijke aspecten van crossfit. Deelnemers worden aangemoedigd om correcte vorm en techniek te gebruiken om blessures te voorkomen. Dat is natuurlijk hetzelfde bij traditionele fitness.
CrossFit heeft veel toegewijde leden en wordt vaak beschouwd als een effectieve manier om algehele fysieke fitheid te verbeteren en gespierder te worden. Het is wel belangrijk op te merken dat crossfit heel intens is en daardoor niet voor iedereen. Voordat je aan crossfit begint kun je het best eens een kijkje nemen bij een crossfit-centrum bij jou in de buurt.

8 voordelen van crossfit

Crossfit biedt veel voordelen. Niet alleen voor je algehele fitheid, maar ook je mentale weerbaarheid. Hieronder staan enkele voordelen van regelmatige crossfit-training:

  1. Verbeteren van fysieke fitheid: Crossfit richt zich op het ontwikkelen van veelzijdige fysieke vaardigheden, waaronder kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, flexibiliteit en coördinatie (1).

  2. Afvallen en gewicht beheersen: de intensieve trainingen, in combinatie met de nadruk op hoge intensiteit en functionele bewegingen, kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Tijdens een gemiddelde crossfit-training verbrand je een berg calorieën, maar ook erna. Het zogeheten “afterburn-effect”, waarbij het lichaam calorieën verbruikt voor herstelwerkzaamheden (2). 

  3. Conditie verbeteren: crossfit is ook ideaal om je conditie te verbeteren, door de hoge intensiteit van de trainingen. Hierdoor gaan de hartslag en ademhaling omhoog, wat gunstig is voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.

  4. Kracht en spieren opbouwen: crossfit bevat gewichtshefoefeningen en krachttraining, wat goed is om spiermassa op te bouwen en sterker te worden (3).

  5. Mentale weerbaarheid verbeteren: de competitieve en uitdagende aard van Crossfit-trainingen helpt bij het ontwikkelen van mentale veerkracht, doorzettingsvermogen en discipline.

  6. Trainen in een “community”: crossfits vormen vaak een hechte gemeenschap, met mensen die samen trainen en elkaar motiveren om het maximale uit zichzelf te halen. Dit kan de motivatie verbeteren en ervoor zorgen dat je consistent blijft trainen.

  7. Veel variatie en niet eentonig: de constante variatie in CrossFit-trainingen houdt het trainen leuk, uitdagend en interessant. Dit is een groot verschil met alleen trainen in de sportschool, waarbij je vaak op jezelf bent aangewezen.

  8. Competitief trainen: voor degenen die competitief zijn ingesteld, biedt CrossFit de ideale trainingsomgeving. Het is mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden en competities op verschillende niveaus.

Crossfit versus traditionele fitness

Dan nu de vraag die veel mensen hebben: is crossfit beter dan traditionele fitness? En wat zijn de verschillen? Laten we even duidelijk maken dat beide vormen van krachttraining effectief en goed voor je gezondheid zijn. Het een is niet per se beter als het ander. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen:

Verschil in trainingsstijl

  • Crossfit: crossfit combineert verschillende trainingsmethoden, waaronder gewichtheffen, cardiotraining, gymnastiek en hoge-intensiteitstraining. De nadruk ligt vooral op functionele bewegingen, hoge intensiteit en het verbeteren van je algehele fysiek. Crossfit-trainingen zijn vaak kort en intens, met de bedoeling om deelnemers fysiek uit te dagen.

  • Traditionele fitness: traditionele fitness schema’s zijn meer gefocust op specifieke doelen, zoals spieren opbouwen of afvallen. Je kunt eindeloos variëren met oefeningen, maar ook met trainingsmethoden (zoals supersets en dropsets) en fitnessschema’s. Afhankelijk van de intensiteit waarop je traint kan het ook een goede manier zijn om je conditie te verbeteren.

Groepstraining en individueel trainen

  • Crossfit: bij crossfit train je vaak samen in groepen onder begeleiding van een coach. De groepssfeer kan goed zijn voor je motivatie en bovendien kun je leren van anderen.

  • Traditionele fitness: traditionele fitness kan zowel individueel als in groepen worden beoefend, afhankelijk van de voorkeur van de persoon. De meeste mensen trainen individueel of met vrienden. Het is wel altijd mogelijk om persoonlijke begeleiding te krijgen (betaald en onbetaald).

Verschil in trainingsschema’s

  • CrossFit: crossfit-programma’s zijn bijna nooit hetzelfde en bevatten veel variatie. De variatie is bedoeld om deelnemers te helpen veelzijdige fysieke vaardigheden te ontwikkelen.

  • Traditionele fitness: bij traditionele fitnessschema’s zijn de trainingen consistenter. Een trainingsweek bestaat uit meerdere trainingsdagen. Iedere trainingsdag doe je een andere training met andere oefeningen. Om resultaat te behalen wissel je je routine na bijvoorbeeld vier tot acht weken.

Competitief trainen en jezelf motiveren

  • Crossfit: crossfit heeft een sterke competitieve cultuur en biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden en competities op verschillende niveaus. Soms ook binnen een individuele crossfit gym.

  • Traditionele fitness: traditionele fitness richt zich meer op persoonlijke doelen en prestaties zonder de nadruk op competitie. Je moet jezelf motiveren en discipline opbrengen om te blijven trainen.

Groepstrainingen en op-maat-gemaakte trainingen

  • Crossfit: crossfit trainingen zijn meestal niet afgestemd op het individu, maar bestaan uit gemeenschappelijke workouts die voor de hele groep gelden.

  • Traditionele fitness: bij traditionele fitness heeft iedereen zijn of haar eigen fitnesschema, dat eenvoudig kan worden aangepast aan individuele behoeften en doelen.

Conclusie

Crossfit is een populaire vorm van functionele fitness die verschillende voordelen biedt, maar het is niet voor iedereen geschikt. In het algemeen kan crossfit een effectieve en leuke manier zijn om de algehele fysieke fitheid te verbeteren, maar het is belangrijk dat je open staat voor de groepscultuur en zware trainingen die er bij komen kijken.

Als je geïnteresseerd bent in crossfit, overweeg dan om te trainen onder toezicht van een gekwalificeerde crossfit -coach en leer de juiste technieken om blessures te voorkomen. Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, is het essentieel om naar je lichaam te luisteren en je inspanningen aan te passen aan je individuele behoeften en capaciteiten.

Laat de groepsdruk jouw individuele wensen en behoeften niet onderdrukken.

Bronnen

1. PubMed Central – Crossfit: development, benefits and risks
2. Shape – Health benefits of Crossfit
3. Healthline – Benefits of crossfit and is it safe?

Over de auteur

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven